متیل استات(Methyl acetate)

متیل استات مایعی خنثی و بدون رنگ)شفاف( است که از خانواده استرها به شمار می رود. این ماده فاقد مواد فرار هست و دارای قابلیت اشتعال بوده و خاصیت سمی بودن کمی را داراست؛ بویی مشابه به بوی چسب و استون را دارا می باشد.

این ماده در محلولهای اسیدی قوی یا بازی قوی به شکل  ناپایدار بوده و همچنین فاقد مواد فرار است.

سرعت بالای تبخیر متیل استات شبیه به استون است، اما نسبت به آن اشتعالپذیرتر است و همچنین  نیز مقرون به صرفه تر از استون می باشد، از این رو آن را معمولا  جایگزین مناسبی  برای استون می دانند.

متیل استات در بازار مواد شیمیایی با نا مهای دیگری مانند  استیک اسید، متیل استریا و متیل نام برده میشود.

متیل استات در حلال های آلی معمول از جمله الکلها، کتونها، استرها و گلیکولها به راحتی حل میگردد. حلالیت این ترکیب شیمیایی در آب در دمای اتاق، خوب است اما بهتر است برای حل کردن این ماده در آب از گرما کمک گرفته شود و به هر  میزانی که دمای آن بالاتر رود، حلالیت آن افزایش می یابد.

این ماده، ازجمله مواد آلودهکننده هوا به شمار نمی رود در همین راستا از متیل استات به عنوان حلال سازگار با محیط زیست نیز  یاد می شود.

 

 

روش های تولید متیل استات:

روشهای مختلفی برای تولید متیل استات وجود دارد می توان از طریق كربونیلاسیون متانول به عنوان محصول جانبی تولید اسیداستیک تولید می شود،علاوه بر این روش تولید دیگری نیز برای متیل استات وجود دارد که می توان با استری شدن اسید استیک با متانول در حضور اسیدهای قوی مانند

اسید سولفوریکتیک ماده را بدست آورد.در صورت وجود بازها یا اسیدهای قوی مانند هیدروکسید سدیم یا اسید کلریدریک و اسید سولفوریک در دمای بالا ، دوباره به متانول و اسی د استیک  تبدیل می شود.

روش کلی در  تولید این ماده  به این صورت می باشد که ابتدامقادیر کیفی الکل و اسید استیک را به داخل راکتوری که قسمت زیرین آن مخروطی شکل است می ریزند.سپس آن را در حرارتی بین 50-60 درجه سانتی گراد  بهم میزنند.واکنش در مدت ۱۰ ساعت به طور کامل انجام می پذیرد و محصول نهایی  واکنش به مخزن ذخیره سازی محصول منتقل می شود.

یکی از مشکلاتی که در زمینه تولید متیل استات با خلوص بالا وجود دارد ، آزئوتروپ هایی هستند که اسید استیک ، آب و متانول می توانند به وجود بیاورند . آزوئتروپ ها به دلیلشرایط فیزیکی که ایجاد می کنند ، درصد خلوص واکنش را پایین آورده و اجازه خالص سازی بیشتر از طریق تقطیر در  یک برج را نمیدهند.

به خاطر مشکلاتی که در تولید متیل استات وجود دارد ،اخیرا روش های جدید تولید  از اسیدهای جامد مانند رزین های تبادل یونی اسیدی به جای سولفوریک اسید استفاده می شود که مزایایی نسبت به سولفوریک اسید دارند از جمله: )کاهش هزینه های خط تولید،واکنش های جانبی کمتری را ایجاد می کنند که سبب خوردگی کمتر در تجهیزات پالایشگاهی می شود و از   ایجاد آلودگی زیاد جلوگیری می کند(

 

مصارف متیل استات:

متیل استات کاربردهای فراوان و مختلفی در مصارف صنعتی و تجاری دارد ، همچنین این ماده در مصارف خانگی نیز مورد استفاده قرار می گیرد از آشناترین نوع این مصرف استفاده به

عنوان ماده ی  پاک کننده ی لاک ناخن و به عنوان رقیق کننده  رنگ می باشد.

از جمله مصارف صنعتی و تجاری می توان به موارد زیر  اشاره کرد:

  • استفاده در مراکز آزمایشگاهی برای تمیز کردن آزمایشگاها.
  • از این ماده یه عنوان یک افزودنی غذایی برای افزایش طعم غذا استفاده می شود.
  • در تهیه چرم مصنوعی کاربرد فروان دارد.
  • استفاده در محصولات الکترونیکی.
  • کاربرد در صنعت نساجی.
  • کاربرد در روکش های مختلف صنعتی و پوشش مبلمان .
  • در رنگ هایی که به سرعت خشک می شوند مانند لاکناخن کاربرد دارد.
  • برای تولید انواع روان کننده ها از متیل استات استفاده می شود.
  • در پاک کننده های رنگ مورد استفاده قرار می گیرند.
  • همچنین برای تجزیه زیستی مواد آلی استفاده می شود.

 

نکات ایمنی و زیست محیطی استفاده از متیل استات:

استفاده از متیل استات به دلیل اشتعالپذیری بسیار زیادی که دارد)  در دمای ۱۰- درجهی سانتیگراد به صورت ناگهانی شعلهور میشود( بسیار خطرآفرین است.در صورت بروز هر گونه آتش سوزی برای خاموش کردن این محصول ممکن است استفاده از آب کافی نباشد و ممکن است استفاده از دی اکسید  کربن نیز برای اطفاء حریق مورد نیاز باشد.

این مواد از جمله مواد نسبتا سمی و فراری هستند که به دلیلفراریت و اشتعال پذیری بالای آن،در حین کار باید نکات ایمنیبسیار مورد توجه قرار بگیرند. در هنگام استفاده و یا

قرارگرفتن در معرض متیل استات فرآیند تجزیه رخ می دهد که این واکنش همراه با آزاد شدن گازهای سمی و خطرناک است  که ممکن است موجب ایجاد خواب آلودگی، گیجی و یا حتی آسیبهای شدید چشمی شود. پس بنابراین در حین کار با این مواد به شدت مراقب باشید و بهتر است که کار با این ماده زیر هود با مکش قوی انجام گیرد  و از دستکش مخصوص، عینک آزمایشگاهی و ماسک استفاده شود. همچنین این ماده به حرارت و هوای محیط اطراف بسیار حساس بوده و در صورت وجود حرارت یا غلظت بالای اتمسفر جو به سرعت تجزیه می شود و واکنش انفجاری به وقوع می پیوندد.

بعد از هر بار استفاده از این ماده بلافاصله درب آن را محک ببندید و در جای خشک و خنک و به دور از سایر مواد فعال نگهداری کنید. بیشترین راه های تماس با بدن از طریق استنشاق،تماس با چشم، بلعیده شدن و تماس با پوست است که در صورت صورت تماس با چشم، چشم ها را به مدت ۳۰ دقیقه با آب فراوان بشویید و حتما به پزشک مراجعه فرمایید و در صورت تماس با پوست، لباس های آلوده را از بدن جدا کرده و محل تماس را با آب و صابون فراوان بشویید و در صورت استنشاق بخار حاصل از آن، به سرعت فرد باید به هوای تازه و آزاد منتقل شود و اگر مشکل تنفسی ادامه پیدا کرد، به سرعت به مرکز پزشکی مراجعه شود و در صورت بلعیده شدن این  ترکیب، به سرعت با اورژانس تماس حاصل فرمایید.

 

سخن آخر:

با توجه به  مصرف عمده ی این ماده و رشد مصرف آن در حوزه های مختلف خانگی،صنعتی و تجاری شرکت  اکسیر سازان اطلس تولید کننده فعال در این حوزه با استفاده از  تجهیزات پیشرفته و منطبق با استانداردهای روز دنیا و با تکیه بر دانش فنی متخصصان خود اقدام به تولید محصولات با کیفیتنموده و ضمن تامین نیازهای بازارهای داخلی جهش عظیمی را  در بخش صادرات رقم زده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

تولید محصولات شیمیایی

بازرگانی و فروش محصولات شیمیایی

تحقیق و توسعه

آزمایشگاه

شرکت اکسیرسازان اطلس از سال 1385 با هدف تولید روغن و حلال شروع به فعالیت نموده و ضمن خدمت به محیط زیست امکان اشتغال بیش از 50 نفر را در آن مقطع ایجاد نموده است.